Vad är egentligen factoring? Många har säkert hört talas om det, men de flesta är kanske inte bekanta med det i detalj. I korthet kan det beskrivas som ett samlingsbegrepp för att belåna eller sälja fakturor. Det här sker till banker eller finansbolag. Den främsta fördelen är att man slipper kreditrisken och att man får ut pengar direkt. För snabbväxande företag kan det här vara avgörande.
När ett snabbt växande företag slipper vänta på betalning de 10 – 120 dagar som fakturor ibland ställs ut på, frigörs mer pengar som kan gå till verksamheten. Detta snarare än att vara låsta i fakturor. Är det exportfakturor kan de kännas extra osäkra – om man inte vet hur man gör kreditkoll och vad som gäller med valutor till exempel. Genom factoring slipper man dessa risker helt och hållet. Likviditeten förbättras omgående, helt enkelt, vilket gör att medel kan investeras i företagets tillväxt.
Som nämnt ovan finns det olika varianter av factoring. Exakt hur dessa ser ut kan skilja sig mellan olika institut varierar. Vanligt är att de delas i upp köp och belåning. Ett fakturaköp är precis som det låter – du säljer fakturan till ett institut som köper den, normalt utan regress. De tar på sig kreditrisken som kan finnas, och du får betalt, även om den kund som köpt varor eller tjänster av dig, väljer att inte betala fakturan.
Fakturabelåning innebär istället att delar av fakturan belånas. Exakt hur stor del av fakturan som kan belånas varierar, men ofta finns en maxgräns (till exempel upp till 90 % av det totala beloppet, minus avgifter). Pengarna som du lånar betalar då ut till företagskontot på en gång, vilket gör att du kan investera i något som främjar företagets tillväxt snabbt, istället för att ha pengarna låsta i fakturan. Med fakturabelåning eller att sälja fakturor kan institutet även ha hand om att skicka påminnelser, fakturera räntor och ta hand om inkassoärenden ifall kunden inte skulle betala.
Det är alltså banken eller finansbolaget som tar ansvar för kreditrisken. Det här innebär att det är de som gör kreditprövningar och en manuell bedömning, där även så kallade mjuka faktorer tas hänsyn till. Hur mycket hänsyn man tar till dessa mjuka faktorer varierar mellan olika bolag och bedömare.
Som nämnt lite högre upp i texten, så är factoring något som passar bra för många snabbväxande bolag. Detta eftersom investeringar kan behöva ske tätt, och om pengarna är låsta i fakturor, så kan dessa investeringar inte göras. I en expansiv fas kan likviditeten vara särskilt viktig. Fakturor som dröjer länge innan de betalas kan i praktiken utgöra en broms för verksamheten.
Factoring är också ett sätt att få framtida affärer finansierade. Ponera att du ska offerera på en stororder till exempel, som kräver en betydande summa innan du faktiskt kan leverera. Att ha finansieringen klar är ett sätt att skapa trygghet och något som förenklar planeringen. Om fakturorna säljs löpande kan du känna dig säker på att pengarna kommer in direkt efter leverans – och verksamheten får snabbt utrymme för de ökade utgifter som en stororder kan innebära.